Uwielbiacie wraz z przetworami zamykać lato w słoiku? Potrzebujecie zimą odrobiny słodyczy? Mam coś specjalnie dla Was...
Tak to już w życiu jest, że często kilka wydarzeń pozornie ze sobą niezwiązanych łączy się. Najpierw obejrzałam relację ze spotkania Klubu Bibliotecznego w Zielenicach, na którym panie rozmawiały o brzoskwiniach. Pomyślałam sobie, że fajnie byłoby spróbować przetworów z tych owoców. Zawsze mam w domu zapas cukru, mimo że nie słodzę – tak mnie nauczyły moje babcie. Dzięki temu, kiedy wieczorem dostałam wiaderko brzoskwiń do przetworzenia „na już”, a potem jeszcze jedno (panie Jerzy, panie Antoni – dzięki bardzo!) mogłam stworzyć, kierując się intuicją, mus z brzoskwiń. Przepisem się z Wami podzielę, bo wyszedł naprawdę dobry.
Mus z brzoskwiń
Składniki: 5 kg brzoskwiń, 1 kg cukru, troszkę oleju.
Sposób przygotowania: Brzoskwinie umyć, oddzielić pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Ja nie obieram ze skórek. Do dużego garnka wlać na spód troszkę oleju i rozsmarować po całej powierzchni, żeby owoce nie przywierały. Wrzucić brzoskwinie i smażyć, często mieszając, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Pod koniec wsypywać stopniowo cukier za każdym razem dobrze mieszając, aż wszytko się rozpuści. Całość zblendować. Wlewać gorące do czystych i suchych słoiczków, garnek z musem cały czas trzymając na małym ogniu. Zakręcać i ustawiać do góry dnem. Nie trzeba dodatkowo pasteryzować. Można używać do naleśników, bułeczek oraz jako polewę do deserów. Warto dodając cukier, spróbować i według indywidualnych preferencji zmniejszyć lub zwiększyć jego ilość.
Jeśli i Wy macie ciekawe przepisy przyślijcie je na adres e-mail: przepis@sloworegionu.pl wraz ze zdjęciem. Czekam na wiadomości od Was!
UWAGA!
Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij