(KONDRATOWICE/LEGNICA) Ta wiadomość spadła jak grom z jasnego nieba. Grający trener Czarnych Kondratowice Daniel Kożuchowski z dniem 31 marca został szkoleniowcem pierwszoligowej Miedzi Legnica! To wielkie wyzwanie dla 28-letniego szkoleniowca, ale także wielkie wyróżnienie. Jak do tego doszło, zapytaliśmy u źródła, dzwoniąc do rzecznika prasowego Miedzi Legnica. „Prezes Andrzej Dadełło niezadowolony z wyników ligowych, a przede wszystkim z odpadnięcia z rozgrywek Pucharu Polski, podziękował za współpracę duetowi trenerskiemu Adam Fedoruk - Piotr Tworek. Zmienia się również polityka kadrowa klubu. Zespół będzie budowany na wychowankach Miedzi Legnica oraz wyróżniających się piłkarzach z niższych lig z terenu województwa dolnośląskiego oraz województw ościennych - mówi rzecznik prasowy Miedzi Tomasz Brusiło.
- Prezes Dadełło oraz Zarząd Klubu i Rada Nadzorcza zmieniają filozofię budowy zespołu Miedzi Legnica. Naszym celem jest nadal awans do Ekstraklasy i dajemy sobie na to trzy lata, lecz chcemy to robić bez wysoko opłacanej armii zaciężnej z całej Polski. W związku z tym, nowym szkoleniowcem Miedzi Legnica został pan Daniel Kożuchowski, do tej pory szkoleniowiec Czarnych Kondratowice. Chociaż wielu osobom związanym z dolnośląskim futbolem to nazwisko może nie być znane, pragnę podkreślić, że wybór nie był przypadkowy, gdyż odpowiednie osoby wielokrotnie przyglądały się pracy naszego nowego szkoleniowca. Myślę, że jest to prawidłowy wybór i w najbliższym okresie będziemy zbierać tego żniwa - powiedział nam w rozmowie telefonicznej rzecznik prasowy Miedzi Tomasz Brusiło.
Daniel Kożuchowski nie krył zdziwienia, że sprawa ujrzała już światło dzienne. „Tak, to prawda, chociaż wszystko było załatwiane w dużym pośpiechu i nie zdążyłem jeszcze poinformować władz klubu oraz kolegów i piłkarzy z Kondratowic. Nie zastanawiałem się nad propozycją Miedzi ani chwili, chociaż z ogromnym żalem rozstaję się z Kondratowicami. Jest to jednak dla mnie ogromna szansa na zaistnienie w światku trenerskim, a jest to praca którą uwielbiam. Mam nadzieję, że nowy trener dokończy w Kondratowicach pracę, którą zaczęliśmy i w czerwcu Czarni cieszyć się będą z awansu do klasy A”.
Cóż, pozostaje nam życzyć Danielowi wielu sukcesów i długiej współpracy w nowym klubie. Jak widać, nasz powiat po zawodnikach (Masłowski, Augustyn), będzie miał również swego przedstawiciela wśród trenerów, wprawdzie pierwszoligowych, ale to już coś.
UWAGA!
Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.