ZNAJDŹ NA STRONIE

Trener KP Brzeg Dolny Piotr BolkowskiTrener Piotr Bolkowski był jednym z architektów sukcesów Strzelinianki w ostatnich latach. Wywalczył mistrzostwo klasy okręgowej i z powodzeniem rywalizował w czwartej lidze. Obecnie prowadzi trzecioligowy KP Brzeg Dolny. Jego zespół ostatnio towarzysko zmierzył się z Gromnikiem Kuropatnik.
Witamy ponownie w powiecie strzelińskim.

- Zawsze miło jest do Was wracać. Mam duży sentyment do powiatu strzelińskiego i mam tu wielu znajomych, m.in. trenera Gromnika Krzysztofa Garczarka, z którym pracowałem w Strzeliniance.

Spotykamy się tuż po meczu towarzyskim Gromnik Kuropatnik vs KP Brzeg Dolny. Pana zespół zwyciężył 4:2.
- Chcieliśmy przyjechać do Kuropatnika w najmocniejszym składzie. Niestety ze względu na powołania moich graczy na UEFA Regions Cup oraz kontuzje, musieliśmy sięgnąć po młodych zawodników. Nie zabrakło także graczy znanych z trzecioligowych boisk. Nawet ja w drugiej części pojawiłem się na murawie. Bardzo zależało nam na tym, żeby pojawić się na obchodach. Impreza została świetnie przygotowana i cieszę się, że mogliśmy zagrać w Kuropatniku. Gromnik grał bardzo ambitnie, z pełnym zaangażowaniem. To był dobry mecz, który mógł się podobać kibicom. Widać dobrą pracę wykonaną przez trenera Garczarka. Myślę, że jego zespół w kolejnym sezonie będzie walczyć o czołowe miejsca w klasie A.

W przeszłości pracował Pan w Strzeliniance razem z obecnym trenerem Gromnika Krzysztofem Garczarkiem. Dziś obaj mieliście okazję zmierzyć się na murawie.
- Zawsze mówiłem Krzyśkowi, że chętnie widziałbym go w każdym zespole, w którym będę trenerem. On poświęcił serce pracy w Kuropatniku i bardzo mu kibicuję. Cały czas jesteśmy w kontakcie, dzwonimy do siebie, rozmawiamy, śledzimy wyniki.

W przerwie zimowej do Strzelinianki wrócili Krzysztof Rogan, Rafał Sukiennik, Jarosław Wróblewski. Pomimo tych wzmocnień, Strzelin do samego końca musiał walczyć o utrzymanie w lidze.
- Byłem tym zszokowany. Wrocławska klasa okręgowa wcale nie jest tak mocną ligą. Nie wiem, co mogło być powodem słabszej postawy. Nie jestem już na bieżąco z drużyną. Cieszę się, że Strzelinianka wygrała w Jaszowicach i pozostała w klasie okręgowej. Strzelin nie zasługuje na to, żeby tułać się po niższych klasach rozgrywkowych.

W KP Brzeg Dolny w minionym sezonie występowali dwaj byli gracze Strzelinianki: Adam Andrusiak oraz Patryk Lofek.
- Adam Andrusiak w przerwie zimowej odszedł do Sokoła Wielka Lipa, a Patryk Lofek nadal jest naszym graczem. Niestety pod koniec rundy Lofek doznał poważnej kontuzji, ale wciąż liczymy na niego. Mam nadzieję, że szybko wróci do formy i pomoże nam na boisku. Patryk udowodnił, że można przejść drogę od klasy okręgowej do trzeciej ligi. Gratuluję tego temu młodemu zawodnikowi.

Czy jacyś inni zawodnicy z powiatu strzelińskiego są na liście życzeń trenera Bolkowskiego?
- Powiem szczerze, że w przeszłości namawiałem na transfer do Brzegu Dolnego Krzysztofa Rogana oraz Rafała Sukiennika. Obaj zdecydowali się jednak przenieść do Skalnika Gracze. Śledzę drużynę i obserwuję zawodników. Żałuję, że Bartek Korgul nadal gra w klasie okręgowej. To zawodnik o dużym potencjale, który już dawno powinien trafić do klubu z wyższej klasy rozgrywkowej. Nie było dla mnie zaskoczeniem, że znalazł się w czołówce strzelców minionego sezonu.

Radosław Kwiatkowski

UWAGA!

Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij choragiewka875zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.

Ukryj formularz komentarza

2500 Pozostało znaków

Przeczytaj również