Kościół pod wezwaniem Św. Floriana zlokalizowany jest przy drodze krajowej nr 39. Kilka lat temu zauważono przechył słupów bramy. Z roku na rok sytuacja staje się coraz groźniejsza.
- Ludzie obawiają się, że pewnego dnia dojdzie do tragedii. Proszę spojrzeć, słupy przechylają się o jakieś dwadzieścia centymetrów. Mur wokół kościoła jest popękany. Odkształca się podłoże, na którym stoi brama. Podczas wichury może dojść do wypadku. Fundamenty bramy wymagają natychmiastowego remontu – przekonują mieszkańcy Starego Wiązówa.
Wiele osób za zaistniałą sytuację obwinia ciężki transport przejeżdżających drogą krajową tirów. Niektórzy tłumaczą, że ograniczenie prędkości w tym miejscu nie zmniejsza drgań. Brama znajduje się zaledwie parę metrów od jezdni. Ruch pojazdów z pewnością fatalnie wpływa na jej stan.
- Ekipa remontowa ściągnęła czapy i zabezpieczyła bramę drewnianymi listwami. Teren zlokalizowany jest na wzniesieniu i nie sądzę, aby ciężkie pojazdy przekraczały prędkość w tym miejscu. Niestety, brama wymaga gruntownego remontu. Pewnego dnia może dojść do tragedii – argumentuje Mariusz Godek, sołtys pobliskiej wsi Księżyce.
Obok bramy znajduje się pomnik poległych w pierwszej wojnie światowej. Jego stan jest dobry. Jednak w kilku miejscach mur wokół świątyni jest popękany. Widać, że powstał on nie tylko z kamienia, ale również starych nagrobków. O całej sytuacji wie rada parafialna i sołtys.
Na ten temat pisaliśmy w 35 (1173) wydaniu papierowym Słowa Regionu. Cały artykuł przeczytasz również na portalu egazety.pl, eprasa.pl, a także e-kiosk.pl
Komentarze
Cytuję Łachudra:
Proponuję zrobić mur z nagrobków papieskich i z twojego nagrobka. Proponuję też lekturę kodeksu karnego w zakresie bezczeszczenia miejsc pochówku.
Cytuję Spajker.:
Ty psychiczny jesteś a nie przedsiębiorczy.
Święty kościół otacza mur zrobiony ze starych nagrobków. Ja mam naszyjnik zrobiony z zębów pensjonariuszy Auschwitz. Kościół ma swoje korzenie w Gnieźnie. Ja jestem z Poznania. Oboje jesteśmy przedsiębiorczy.
Konserwator zabytków powinien zobowiązać właściciela do natychmiastowego wykonania prac ratunkowo remontowych. Posiada takie uprawnienia.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.