Podczas ostatniej sesji Rady Gminy Przeworno radny Józef Tomera złożył wniosek o przerwanie dyskusji w trakcie procedowania uchwały w sprawie odwołania Urszuli Iżykowskiej-Mroczko z funkcji przewodniczącej komisji konkursowej w konkursie na dyrektora SPG ZOZ w Przewornie. De facto dyskusję przerwano, nim w ogóle się rozpoczęła. Tym samym uniemożliwiono radnym zabranie głosu. Obszernie pisaliśmy o tych wydarzeniach przed tygodniem. O komentarz do przebiegu wspomnianego posiedzenia poprosiliśmy samorządowców z Przeworna.
Sylwia Bujak-Porębska: - Odwoływanie osób według swojego ,,widzimisię”, bez żadnego uzasadnienia, a na dodatek kneblowanie wszystkim ust poprzez natychmiastowe zamknięcie dyskusji uważam za zapędy dyktatorskie. Nie może tak postępować Kamil Kamiński, który jako przewodniczący rady szczególnie powinien dbać o wolność debaty publicznej właśnie poprzez możliwość wyrażania przez wszystkich jej uczestników swojego zdania czy zadawania pytań, nawet gdy są one dla kogoś niewygodne. Jako radna otrzymałam mandat społeczny, dlatego chciałam skorzystać z przysługujących mi uprawnień i w imieniu mieszkańców i własnym, poznać cel jego działania oraz działania części radnych. Jednak takiej możliwości nie otrzymałam. Na znak protestu opuściłam więc salę narad podczas głosowania w punkcie wyboru nowej komisji konkursowej. Opisaną sytuacją zbulwersowani są także mieszkańcy gminy Przeworno. Z tego powodu postanowiłam umieścić wpis na swoim profilu na Facebooku, gdyż jedynie w ten sposób mogłam przekazać swoje spostrzeżenia i uwagi. Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, to jest logiczny ciąg wydarzeń, który być może komuś umknął, a mianowicie: odwołano przewodniczącą komisji konkursowej praktycznie bez uzasadnienia. Kamil Kamiński prowadził obrady tak, żeby nie było można zadawać pytań. Jego zastępca, Józef Tomera, zaraz złożył wniosek o zakończenie dyskusji, który przegłosowano, a przewodniczącym nowej komisji konkursowej wybrano kogo..? Kamila Kamińskiego…”
Izabela Kobierska: - Na ostatniej sesji nie zabrałam głosu, ale oczywiście jestem oburzona całą tą sytuacją. Nie m

Z prośbą o komentarz zwróciliśmy się także do radnego Michała Pakuły, który podczas sesji przedstawił uchwałę w sprawie powołania komisji konkursowej do przeprowadzenia postępowania konkursowego na stanowisko dyrektora Samodzielnego Publicznego Gminnego Zespołu Opieki Zdrowotnej w Przewornie. Uchwała zakładała przede wszystkim zmianę w składzie osobowym komisji i odwołanie z funkcji przewodniczącej Urszuli Iżykowskiej-Mroczko. Zapytaliśmy więc radnego Michała Pakułę o merytoryczne powody odwołania przewodniczącej oraz o to, czy z perspektywy czasu - jego zdaniem - wniosek o przerwanie dyskusji był zasadny. Poniżej publikujemy otrzymane odpowiedzi.
Michał Pakuła: - Za odwołaniem z komisji pani Urszuli Iżykowskiej-Mroczko zadecydowało wiele argumentów, przez które zaproponowaliśmy Radzie Gminy zmianę składu komisji. Dnia 6 marca został złożony wniosek przez czterech jej członków o zwołanie komisji w pierwszej połowie marca, dlatego, że 2 członków komisji nie mogło wziąć w niej udziału w późniejszym terminie z powodów swojej pracy zawodowej, pomimo to przewodnicząca komisji, pani Urszula Iżykowska-Mroczko, podkreśliła jasno, że to ona

Na ten temat pisaliśmy w 19 (1157) wydaniu papierowym Słowa Regionu.
UWAGA!
Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij
RE: Radne zbulwersowane przebiegiem posiedzenia
TruckdriverDST powiedziała : wyścig szczurów.RE: Radne zbulwersowane przebiegiem posiedzenia
Zagryzą się na cacy w walce o koryto.RE: Radne zbulwersowane przebiegiem posiedzenia
Szoszonowo