Nie macie pomysłu na to, jak wykorzystać maliny? Lubicie domowe alkohole? Tym razem nie o jedzeniu, a o trunkach...
Rzadko piję alkohol. Nie potrzebuję go, żeby dobrze bawić się na weselach, uroczystościach rodzinnych czy spotkaniach ze znajomymi. Ale oczywiście czasem, zwłaszcza jak ktoś robi trunki własnego wyrobu, próbuję. I tak ostatnio dałam się namówić na wino z malin – rocznik 2024. Marcin Jagodziński, mąż mojej koleżanki Marzeny z Jaksina, podzielił się również przepisem. Naprawdę warto w ten sposób wykorzystać nadmiar malin.
Wino malinowe
Składniki: 2,5 kg malin, 1 kg cukru, 3,5 g drożdży winiarskich, 1 l wody.
Sposób przygotowania: Rozpuścić cukier w ciepłej wodzie. Kiedy ostygnie, wmieszać drożdże i odczekać 30 min. Maliny oczyścić, włożyć do 5-litrowej szklanej butli, zalać przygotowanym płynem, zatkać korkiem z rurką (pilnować, żeby w rurce była woda). Odstawić na ok. 10 miesięcy w suche i zacienione miejsce. Potem owoce odcedzić i przelać wino do ciemnych butelek z korkiem. Pić w ciepłe letnie wieczory w dobrym towarzystwie.
Marcinowi za przepis, a Marzenie za konsultacje bardzo dziękuję. Jeśli i Wy chcecie się swoimi przepisami podzielić, przyślijcie je na adres e-mail: przepis@sloworegionu.pl wraz ze zdjęciem i swoim numerem telefonu (tylko do wglądu redakcji), żebym mogła dopytać o szczegóły.
UWAGA!
Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij